Početna Vijesti 2006. dobro, 2007. bolje, a sve se ponovilo i 2008.
2006. dobro, 2007. bolje, a sve se ponovilo i 2008. PDF Ispis E-mail
Srijeda, 17 Rujan 2008 00:00

Četvrtog dana mjeseca ožujka, u Benkovcu je po treći put zaredom održana županijska smotra radova učenika srednjih škola, Lidrano. Naša škola i grad protekle dvije godine očito su se pokazali dobrim domaćinima, pa im je pripalo zadovoljstvo (i briga) da se i ove godine okušaju u organizaciji tog važnog okupljanja mladih naše županije. Ako je suditi po komentarima sudionika, mentora, a i provedbenog povjerenstva, te svih onih koje smo ugostili u našem gradu, i ove je godine napravljen dobar posao.

lidrano1Dakle, županijska smotra literarnog, novinarskog i dramskog izričaja, iliti Lidrano, održana je u prostorijama Gradske knjižnice, a dramski izričaj u benkovačkoj kino-dvorani. Sve je započelo svečanim otvaranjem smotre u 9:30, da bi se nastavilo prezentacijama radova, od 10 do 12. Valja reći da atmosfera tijekom smotre uoće nije bila natjecateljska i stresna, što i jest draž Lidrana -  upravo u činjenici da se većina mladih ugodno osjeća, i da su se došli zabaviti, družiti i pokazati što znaju.
Kao što nam je rekla i naša poznata i priznata glumica, Vlasta Ramljak, ovdje u ulozi državne izbornice za dramski izričaj, koja ne propušta priliku da dođe u Benkovac i onako po svom sudu potiče mlade glumce na upornost - nije bit Lidrana u "pobjedi" ili "porazu", bit je u izgrađivanju starih i sklapanju novih prijateljstava.  Valja reći da su, ionako tradicionalno jake, redove prosudbenih povjerenstava ove godine pojačali i Jurica Pavičić, splitski pisac, filmski kritičar i jedan od vodećih društvenih komentatora danas u Hrvatskoj, i Mima Simić, mlada i perspektivna književnica i kritičarka, koja je i obiteljski vezana za naš grad.
Što se rezultata tiče, idemo redom. U kategoriji literarnog izričaja za državnu smotru predložena su dva rada predstavnika Gimnazije Vladimira Nazora, i to prozni rad Sreća voli odvažne, zar ne?, autora Đina Kolege, učenika  4. razreda, mentorice  Marije Babin i Balada o čobanici, dijalektalna poezija Roberta Špralje, učenika  2. razreda, mentora Stipice Radoša i, ćemu se posebno radujemo, dva rada iz naše škole i to pjesmu naše prvašice Lucija Justić pod naslovom Čovik od bure i sastavak Viktorije Božine iz 3. razreda pod naslovom Priča iz provincije. Ali to nije sve. Kako je to pojasnio Jurica Pavičić, predjednik prosudbe za literarni izraz, jedino su ih stroge propozicije organizatora državne smotre onemogućile u tome da predlože još jedan rad, i to prozni rad još naše učenice, Anđele Vrkić iz 3. razreda, pod naslovom Predrasude. Svim ovim učenicama mentorica je Mira Gusić, a dodajmo tome da je sa svojom prozom Oj šibenska pismo mila u ovoj kategoriji nastupila i Ivana Ušljebrka iz 3. razreda, a mentorica joj je bila Marijana Bodulić.
U novinarskom izričaju za državnu smotru predložena su tri pojedinačna članka i tri školska časopisa. Dva članka nastala su u novinarskoj redakciji Prirodoslovno-grafičke škole, i to intervju Igrali smo se Shakespeareom, autorice Ane Dražić, učenice 4. razreda i Diskriminaciju Roma treba odmah zaustaviti, autorice Dine Koštan, iz 3. razreda. Mentor im je Edo Končurat. Treći je rad intervju pod naslovom Na njegov način, čiji su autori Sanja Antolović i Stevan Šaponja, iz 3. razreda naše škole. Mentor im je bio Josip Predovan.
lidrano3U kategoriji školskih listova predstavljena su tri školska lista: SPEKTAR Prirodoslovno-grafičke škole, BOLJI SVIJET iz Klasične gimnazije Ivana Pavla II i naši GRAFITI. Novinarski izričaj ove godine je bio i poprište živahne debate na okruglom stolu na temu "zašto srednjoškolci nisu motivirani za novinarstvo, zašto je iz godine u godinu sve manje radova i zašto su radovi srednjoškolaca lošiji od radova osnovnoškolaca". Zašto je to tako, odlučili smo pitati neke članove novinarskog prosudbenog povjerenstva Gordanu Baljak i Ivicu Neveščanina, koji su profesionalni novinari, te Juricu Pavičića, književnika. Odgovor je, zapravo, bio prilično različit sa svih strana, od toga da novinarstvo kao zanimanje nije cijenjeno i privlačno, do toga da mladi koji bi se možda i htjeli posvetiti novinarstvu jednostavno uz brojne obveze niti ne nalaze slobodnog vremena.
Šećer na kraju, dramski izričaj, održan je u sve propalijoj benkovačkoj kino-dvorani, u ponešto komandoskim uvjetima - hladno! Upojedinačnoj kategoriji, na državnu smotru odlaze Paola Slavica, učenica 3. razreda Gimnazije Vladimira Nazora, koja je sa svojim mentorom Marinom Radicom pripremila monodramu pod naslovom I to je život, te Tihana Lazović, maturantica Prirodoslovno-grafičke škole, koja je izvela preradu Euripida naslovljenu Pred vratima Hada. Pripremao ju je mentor Ivica Antić. U kategoriji skupina prikazane su dvije scenske igre i obje su predložene za državnu smotru. Učenici Gimnazije Frane Petrića, Marta Pupić Bakrač, 3. razred, Martin Majcenović, 3.razred. i Silvio Mumelaš, 2. razred izveli su Prodaju auta Ratka Bjelčića, a voditeljica im je Sanja Vlahović, dok je dramska skupina Zadraske privatne gimnazije, u sastavu Mandalena Oršolić 4. razred, Frane Dujić i Ivan Vidić iz 4. razreda, Karla Štura iz 3. razreda, Nikolina Marinić, Monika Alaburić i Mario Brko iz 2. razreda, te Elizabeta Gospić i Mihovil Štorić iz 1. razreda, izvela Odlazak Penelope. Pripremao ih je voditelj Ivica Antić.
No, ono na što smo i mi članovi Grafita, a i cijela škola jako ponosni, to je naš kratki igrani film, "Idemo!", koji je zainteresirao sve prisutne, prvenstveno zbog toga što je to prvi takav projekt benkovačke gimnazije. Napravila ga je naša filmska družina u sastavu Anja Ražnjević, Ivan Vuletić, Boris Komšo, Mario Ramljak, Krešimir Nakić i Anđela Vrkić iz 3. razreda, Marta Žutelija,  Filip Plazonić, Maria Bačić,  Anita Vuletić, Vedran Ramljak iz 2. razreda i  Olga Košević iz 1. razreda. Voditelj družine je Josip Predovan. Osim ovog filma prikazan je i ekološko dokumentarac pod naslovom Na dlanu, koji je nastao u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II, a pod vodstvom voditeljice Željke Jadrošić. Na njemu su radili David Gunjević i Iva Erstić iz 4. razreda, Zrinka Klanac iz 2. razreda, uz pomoć i drugih učenika te škole.
lidrano2Važno je naglasiti da su prosudbena povjerenstva svih izričaja imala dosta težak zadatak, jer ipak su to prosuđivali mala remek-djela. Pa kad su se toliko namučili red je da i njih spomenemo i pohvalimo:  za literarno stvaralaštvo osim već spomenutih Mime Simić i Jurice Pavičića, bio je tu i mladi pisac fantasyja, zadarski Tolkien Branimir Čakić. Dramsko stvaralaštvo prosuđivali su Jadranka Svaguša, dramska producentica, Iva Burčul, glumica i Goran Bujić novinar i kritičar. Osim njih troje bila je tu, naravno, i Vlasta Ramljak. Novinare su ocijenili Gordana Baljak, radijska urednica, Dijana Mijatović, novinarka i Ivica Nevešćanin, novinar.
Mislim da moramo biti jako ponosni na sve ono što je mlada benkovačka gimnazija postigla dovevši u Benkovac ovako značajnu smotru, te jako priznate umjetnike u svim kategorijama, pa ne možemo, a ne zamijetiti, osmijeh na njihovim licima kad su odlazili iz Benkovca. Samo se nadam da to nije zbog toga što napokon odlaze! Ma, neee. No, ipak ono najvažnije je da se svi nadamo, da će se Lidrano i iduće godine održati u našem gradu, te da će naši učenici i dalje imati ovako dobre rezultate.

Galerija slika

 

Microsoft Teams

Katalog školske knjižnice

Projekt Pisin toranj - Film

Repozitorij

E-dnevnik

Prijave za maturu i studij